Германските въоръжени сили (Бундесверът) ще увеличат присъствието си в програмите на Северноатлантическия

...
Германските въоръжени сили (Бундесверът) ще увеличат присъствието си в програмите на Северноатлантическия
Коментари Харесай

Шолц: Германия засилва присъствието си в НАТО

Германските въоръжени сили (Бундесверът) ще усилят наличието си в стратегиите на Северноатлантическия алианс и ще засилят приноса си за отбрана на територията на страните - членки на НАТО.

Това съобщи немският канцлер Олаф Шолц на взаимната си конференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Берлин.

" Ще бъдем подготвени да се поддържаме взаимно, всеки съдружник, против всяка опасност и да пазиме всеки сантиметър от Алианса ", акцентира немският министър председател, представен от АП.

Той добави, че Германия към този момент е " доста дейна "  в отбраната на източния фланг на НАТО, като дава към 1000 военнослужещи на Литва.

" Предоставихме и бригада в Германия, която да пази Литва. Предоставихме изтребители Eurofighter за отбрана на въздушното пространство на балтийските страни. Доставихме ЗРК Patriot на Словакия. Освен това през тази година федералните въоръжени сили (Бундесвер) предоставиха над 14 000 военнослужещи за силите за отговор на НАТО и ги поддържаха в подготвеност. През идната година броят им ще нарасне до 17 000 и Германия още веднъж ще поеме управлението на Съвместната оперативна група с доста висока степен на подготвеност в потвърдено съдействие с Норвегия и Нидерландия ", съобщи Шолц.

Той също по този начин увери Столтенберг, че немските въоръжени сили " ще продължат да усилват приноса си към защитата на територията на Алианса ".

" От 2025 година планираме да предоставим на НАТО 30 000 военнослужещи с висока степен на подготвеност ", съобщи немският канцлер.

Шолц напомни, че преди няколко месеца е показал нуждата от наваксване на изоставането в региона на въздушната защита в Европа.

" Ето за какво разработихме самодейността " Европейски щит на небето ", която има за цел да укрепи европейския гръбнак в НАТО. Приветствам обстоятелството, че 15 съдружници към този момент се причислиха към тази самодейност ", сподели той.

Шолц разиска с генералния секретар на НАТО и сигурността на сериозната инфраструктура, изключително в Северно море.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР